• De Russische economie houdt behoorlijk goed stand, ondanks de westerse sancties.
  • Volgens econoom Michel Santi slaagt Rusland er goed in om technologie en goederen uit het westen het land in te krijgen via allerlei tussenschakels.
  • Het enige echte probleem is het tekort aan werknemers in Rusland: veel jonge mannen vechten in Oekraïne en er is een ‘brain drain’.
  • Lees ook: Russische economie groeit met bijna 4%, claimt Russische statistiekbureau Rosstat

De westerse sancties tegen Rusland hebben de economie van het land niet lamgelegd. Voor het grootste deel doet de Russische economie het eigenlijk prima, terwijl de oorlog in Oekraïne zich blijft voortslepen.

Dat beweert Michael Santi, een Frans-Zwitserse econoom en voormalig bankier, in een opiniestuk. Hij is van mening dat Rusland eigenlijk beter omgaat met de handelsbeperkingen dan veel deskundigen beweren.

Sommige economen stellen dat de Russische economie snel achteruitgaat, zoals blijkt uit de scherpe daling van de roebel en de stijgende inflatie. Moskou heeft ook te kampen met een recordtekort aan arbeidskrachten. Volgens een schatting van Russische onderzoekers eind vorig jaar heeft de economie een tekort van bijna 5 miljoen werknemers.

Santi, een voormalige grondstoffenhandelaar en auteur van diverse boeken, schreef woensdag in een opiniestuk voor Luxuo dat veel van de problemen die de Russische economie teisteren, worden overdreven. Het land beschikt, afgezien van een tekort aan werknemers, nog steeds over voldoende productiemiddelen.

Zo is de levensstandaard van Russische burgers volgens Santi "nauwelijks gedaald". In een recente peiling van Gallup gaf 46 procent van de ondervraagde Russen aan dat de levensstandaard in 2023 is verbeterd, terwijl 56 procent aangaf het gevoel te hebben dat de economie er beter voorstaat.

Het Russische ondernemersvertrouwen blijft ook hoog en steeg in december met 5 procent. Dat kan komen doordat Moskou zijn inspanningen heeft opgevoerd om de particuliere sector te ondersteunen, bijvoorbeeld door renteloze leningen aan te bieden aan bedrijven, aldus Santi.

Rusland omzeilt westerse sancties met hulp van buurlanden die goederen doorsluizen

Hoewel het Westen Rusland handelsbeperkingen heeft opgelegd die het vermogen van het land om westerse goederen en technologie binnen te halen verminderen, sleept Rusland nog flink wat westerse technologie binnen.

Sommige landen, zoals Armenië, Servië en Kazachstan, zijn tussenschakels geworden die grote hoeveelheden goederen uit Europa inkopen en doorsluizen naar Rusland. Rusland heeft hiermee nog "overvloedige" middelen, merkt Santi op.

Westerse landen overwegen of ze beslag moeten leggen op de bevroren buitenlandse tegoeden van Rusland ter waarde van 300 miljard dollar om Oekraïne te helpen met de wederopbouw van het land. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit op korte termijn zal gebeuren, zeggen onderzoekers van de Amerikaanse denktank Carnegie Endowment in een recent rapport.

Het enige grote probleem van Rusland lijkt het tekort aan werknemers te zijn, erkent Santi. Het land heeft een tekort van ongeveer 400.000 werknemers in de defensiesector, terwijl de technische sector ongeveer 700.000 softwareprogrammeurs en cyberbeveiligingsexperts nodig heeft. Dit betekent overigens ook dat de Russische werkloosheid zeer laag is en zich rond de 3 procent beweegt.

"De Russische overheid heeft westerse voorspellingen getrotseerd, die voorzagen in het langzaam afknijpen van de economie door middel van zwaar economisch en financieel geschut", schrijft Santi. "De enige huidige bedreiging voor de Russische economie is een tekort aan arbeidskrachten."

LEES OOK: NAVO moet accepteren dat Rusland delen van Oekraïne heeft veroverd, geeft Poetin aan in interview met Tucker Carlson